Hainans historia

 

Startsida

 

Resa till Hainan

 

Fakta och Geografi

 

Hainans historia

 

Mat och dryck

 

Tips och berättelser

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Om Hainan.nu

 

 

Vill du ha hjälp med din resa till Hainan och/eller Kina, kontakta resebyrån Kinalotsen!

 

Första gången Hainan nämns som en del av Kina var på 100-talet f kr, under Handynastin. Sedan dess har Hainan varit kontrollerat av olika riken under historiens lopp

 

Till en början var Hainan ansett som obeboeligt och historiskt sett har Hainan varit mycket fattigt. Om man kommer upp i Hainans bergstrakter är det fortfarande så.  

 

Li-folket var de första som kom till Hainan från fastlandet, för ca 2 000 år sedan. De trängde undan ursprungsbefolkningen och blev den ledande folkgruppen på Hainan under 1 000 år.

 

Hankineserna kom till Hainan i större mängder först under Songdynastin för ca 1 000 år sedan. Det var sjömän och fiskare som sökte bättre levnadsvillkor på nya marker. Hainan fungerade också som en plats att sätta brottslingar i exil på.

 

Senare, under 1700-talet, kom folkgruppen Miao via Guangxi till ön. Det finns idag ca 60 000 Miao på Hainan.

 

Hainan ockuperades av japanerna under första hälften av 1900-talet, varpå nationalisterna tog över makten. Li-folket hjälpte kommunisterna och 1950 var ön rensad från nationalister.

 

Från 1950 - 1988 var Hainan en del av Guangdong-provinsen. 1988 blev Hainan Kinas minsta provins, och fick samtidigt statusen Kinas största SEZ - special economic zone - och en byggboom satte igång, men det var för tidigt. Det blev ett bakslag i ekonomin och under många år stod byggen halvfärdiga och ön blev känd för korruption och vilda-västern-ekonomi. På senare år har turismen varit den drivande faktorn i ekonomin och fått ön på fötter igen.

 

 

 

www.hainan.nu                info@hainan.nu