Praktisk reseinformation

 

Startsida

 

Resa till Hainan

   -Praktisk information

   -Flyga till Hainan

   -Resa runt på Hainan

   -Hainans Stränder

   -Hotell på Hainan

   -Väder på Hainan

   -Hainans sevärdheter

   -Golf på Hainan

   -Tåg till Hainan

 

Fakta och Geografi

 

Hainans historia

 

Mat och dryck

 

Tips och berättelser

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Om Hainan.nu

 

 

Vill du ha hjälp med din resa till Hainan och/eller Kina, kontakta resebyrån Kinalotsen!

 

Blandad information som kan vara bra att lägga på minnet innan du reser till Hainan:

 • Visum: Du behöver ett kinesiskt visum för att resa till Hainan, men inga andra särskilda tillstånd. Här finns information om hur du söker visum till Kina, visumblankett mm.

 • Pengar: Vi rekommenderar att du tar ut pengar i automat. De flesta 4 - 5-stjärniga hotell tar kreditkort, men utanför de stora hotellen är det inte lika vanligt. Det går också att växla kontanter på banker och stora hotell, men det ger nästan alltid bättre kurs att ta ut i bankomat.

 • Falska sedlar: Det är vanligt med falska pengar i Kina, så också på Hainan. Det finns falska sedlar i valörerna 100, 50, 20 och 10 Yuan. Sedlar du får på banker och i bankomater är alltid äkta. På Forex i Sverige förekommer dock falska sedlar. Ett vanligt trick är att någon tar din sedel och sedan inte hittar växel, och så får du tillbaka en falsk sedel.

 • Skatter: Det finns en lokal skatt som tas ut för varje hotellnatt. Det brukar vara 10 - 12 Yuan per natt. Se till att du får specificerat om denna och andra skatter är inkluderade när du bokar hotell.

 • Säkerhet: Stölder förekommer, men är inte ett större problem på Hainan än på andra turistorter. Våldsbrott är mycket ovanligt. Använd hotellens säkerhetsfack för pass och pengar och ta inte med dig mer än dagskassan när du är ute på stranden eller i staden.

 • Telefonnummer: 110 är numret till polisen. Om du har blivit av med någonting är det hit du ringer för att få en anmälan. Det är ovanligt att man får tillbaka stulet gods, men försäkringsbolagen brukar kräva en formell anmälan för att ge ersättning.

 • Internet: Det finns Internet på alla hotell. Det är lite olika om och hur mycket de tar ut i avgift om man använder bredband på rummet med egen dator.

 • Språk: På Hainan pratas en lokal dialekt till rikskinesiska (mandarin). Det är fler som pratar ryska än engelska, så det kan vara svårt att ta sig fram om man inte kan kinesiska eller ryska. En parlör brukar vara bra att ha.

 • Tidsskillnad: Hela Kina har samma tid, s k Pekingtid. Kina ligger 6 eller 7 timmar före Sverige, beroende på om vi har sommartid eller vintertid.

 • Mobiltelefon: Våra svenska telefoner fungerar bra i Kina. Om man tänker ringa mycket inom Kina är det absolut värt att köpa ett kinesiskt SIM-kort, men om man har mobilen för att man ska vara nåbar från Sverige kan man lika gärna ha det svenska numret, även om det kostar en hel del både att ringa och bli uppringd. Om du tänker köpa kinesiskt telefonkort måste du ha en mobil som inte är låst till någon operatör.

 • Vaccinationer: Vi rekommenderar att du ser över så att ditt skydd mot polio, stelkramp och gulsot (Havrix/Twinrix) är fullgott. Dukoral är ett vaccin man tar mot Kolera, men det biter enligt tillverkarna på olika former av turistdiarre. Vi vågar inte garantera att det fungerar.

 • Sjukdomar/malaria: Magsjuka är inte särskilt vanligt i Kina, men var ändå noga med att allt du äter är genomstekt/kokt. AIDS är mer utbrett än Kina erkänner, men man behöver inte vara orolig om man inte själv tar risker. Malaria är inget problem längs kusten, men det finns i högländerna, även om det är så gott som utrotat. Vi brukar ändå inte rekommendera att ta malariaprofylax.

 • Sol: Solen är stark på Hainan och det är förstås lätt att bränna sig för oss blekansikten. Ta med solskyddsfaktor!

 • Nyfikenhet: Kineserna är nyfikna och lever upp när de är ute och semestrar. Många ropar gärna "hello" när de ser en utlänning. Bli inte förvånad om någon kommer fram och vill bli fotograferad med dig, eller om någon kommenterar din stora mage. Det är helt normalt i Kina och utseende är inte lika värdeladdat som i Sverige. En potatisnäsa är en potatisnäsa och då man träffar någon med speciellt utseende pratar man om den, och så är saken ur världen. Detta gäller näsor, öron, längd, magar, hårighet och annat som kan vara intressant att jämföra.

 • Renao: Renao betyder varm och högljudd. Det är en eftersträvansvärd stämning i Kina, och gäller mer än vanligt när kineser är på semester. För att beskriva vad det är tar vi exemplet "att checka in på hotell". När den kinesiska turistgruppen har fått sina nycklar till hotellrummen går alla in, sätter på TVn på hög volym och springer sedan fram och tillbaka mellan rummen som alla har öppna dörrar. Man stänger inte in sig och duschar/vilar innan man livat upp de döda rummen lite. Det gäller även på bussar, restauranger och stranden.
   


 

 

www.hainan.nu                info@hainan.nu