Resa runt på Hainan

 

Startsida

 

Resa till Hainan

   -Praktisk information

   -Flyga till Hainan

   -Resa runt på Hainan

   -Hainans Stränder

   -Hotell på Hainan

   -Väder på Hainan

   -Hainans sevärdheter

   -Golf på Hainan

   -Tåg till Hainan

 

Fakta och Geografi

 

Hainans historia

 

Mat och dryck

 

Tips och berättelser

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Om Hainan.nu

 

 

Vill du ha hjälp med din resa till Hainan och/eller Kina, kontakta resebyrån Kinalotsen!

 

Även om stränderna runt Sanya är Hainans huvudattraktion finns det mycket att se runt om på ön. Alltifrån varma källor till regnskog och fattiga byar i bergen ryms här. Hur reser man runt på Hainan?

Här följer några tips:

Taxi

Taxi är ett både enkelt och billigt sätt att ta sig runt på Hainan. Taxi kostar 2 Yuan per kilometer och minimiavgiften är 5 Yuan.

Under högtider, första veckan i januari, maj, oktober och det kinesiska nyåret tillkommer en extra avgift på 5 Yuan för de första kilometerna vilket gör att minimiavgiften då blir 10 Yuan istället för 5 Yuan.

Nattetid mellan kl 01 – 05 tillkommer en extra avgift på 20 %.

Om man ska besöka turistattraktioner är det bäst att göra upp om priset i förväg för att undvika missförstånd. Skriv gärna priset på en lapp.

 

Buss

Busstrafiken fungerar bra i Sanya. Det går bussar till nästan alla turistattraktioner och det går också gott om bussar mellan olika städer. Huvudleden går från Dadonghai till Civil Aviation Stop och där kostar en biljett mellan 1 – 4 Yuan beroende på vilken destination man ska till.

Buss nr 2 och 4 tar dig till Dadonghai via Centralstationen och the First Market till en kostnad av 1 Yuan.

Buss nr 104 kan ta dig till Tianya Haijiao (Världens Ände), Nanshan och Ancient Yazhou City (se sevärdheter på Hainan). Kostnaden för hela sträckan är 6 Yuan.

Minibussar går från den Västra busstationen mot Yalong Bay, Tianya Haijio och Nanshan. Taihe buss tar dig till Yalong Bay via Dadonghai och Tiandu var 30e minut. Bussar till Tianya haijio och Nanshan går var 15 minut och kostar 4 Yuan per person.

Det finns också möjlighet att åka dubbeldäckad sightseeingbuss till vissa attraktioner. De bussarna går var tionde minut från Yalong Bay med start kl 07.15, via Dadonghai, Sanya Bay och Hawksbill Island till Tianya Haijio. Den senaste bussen tillbaka till Yalongn Bay går kl 19.00. Hela sträckan tar ungefär 70 minuter och kostar 8 Yuan.

 

Hyrd minibuss med chaufför

För längre utflykter eller heldagsturer kan det vara en god idé att hyra en bil med en privat chaufför. Chaufförerna är experter på området med alla dess sevärdheter och oftast kostar det inte mer än att åka taxi till samma ställen. Minibussarna hyrs per dag och kostnaden avgörs beroende på hur lång sträcka du vill åka. Det här är ett bekvämt och enkelt sätt att utforska ön på då bilen väntar på dig oavsett hur många platser du vill besöka eller hur lång tid du tar på dig.

 

Hyrbil

Att hyra en egen bil och utforska ön på egen hand kan vara en bra idé för den som vågar sig på att köra i den kinesiska trafiken. Flera större hotell och hyrbilsfirmor hyr ut bilar till utländska besökare. För att hyra en bil krävs ID-kort, körkort, returbiljett och en deposition på 5000 Yuan. Priset varierar beroende på vilken typ av bil du hyr. Du betalar förutom själva avgiften även bensinen.

 

Cykel

Om du känner att du inte vill gå miste om det härliga vädret är cykel ett bra alternativ. Många hotell har cykeluthyrning, så det är bara att välja den som passar bäst och ha en karta i beredskap. Vid Dadong-bukten och i Sanya är det dock en bra idé att kolla runt lite först, då det finns cykeluthyrare som hyr ut cyklar till halva priset mot hotellen.

 

Motorcykel

Motorcykel är ett väldigt populärt fordon i Sanya men de är både illegala och väldigt farliga. Vi rekommenderar att man inte använder sig av dem som transportmedel runt ön. Vill man upp i bergen kan det kanske ändå vara ett alternativ för de äventyrliga. (Där finns inga poliser).


 


 

 

www.hainan.nu                info@hainan.nu