Tips och berättelser

 

Startsida

 

Resa till Hainan

 

Fakta och Geografi

 

Hainans historia

 

Mat och dryck

 

Tips och berättelser

 

Länkar

 

Kontakta oss

 

Om Hainan.nu

 

 

Vill du ha hjälp med din resa till Hainan och/eller Kina, kontakta resebyrån Kinalotsen!

 

 

 

Här följer några tips från folk som varit på Hainan och vill dela med sig av sina erfarenheter. De längre berättelserna finns på egna sidor.

Har du varit där och vill tipsa om någonting är det mycket välkommet!

Kategorier:

Allmänna tips

Boende/hotell

Aktiviteter/platser

Restauranger/mat

Berättelser

 

Allmänna tips

Från Johan om engelska:

Det är väldigt dåligt med engelska på Hainan. Stora hotell verkar vara ok, men utanför är det sämre. Vi hade en parlör med och det funkade för det viktigaste. Ryska talas mer än engelska!

Från Madelene som svar till Johan om engelska:

Jag upplevde att det gick att göra sig förstådd på de flesta restaurangerna och affärerna. Kunde de inte engelska själva så sprang de iväg och letade rätt på någon som kunde hjälpa till. Alla restauranger vi var på hade engelska menyer.

Bildkollage från Elisabeth (öppnas i nytt fönster)

Om boende och hotell:

Tips från Nina inför bokning av hotell:

- om du bokar hotellet själv, kolla om priset är per person eller per rum. Oftast är det per rum.
- bra att veta är att på vissa hotell så vill dom ha depositionsavgift, som du får tillbaka när du checkar ut. På vårat hotell ligger den tillfälliga avgiften på 1000 Yuan.
- kolla upp om transer är t/r till flygplatsen eller bara en väg
- om det lägger på lokala skatter på priset
- när man beställer något på hotellet - kolla om det är 10-15% serviceavgift

 

Susanne om Kempinski Hotel Sanya Bay: Rummet på Kempinski är det finaste vi haft, och då har vi många gånger bott väldigt bra, 4-5-stjärningt. Det här var topp 5:a.

Detaljerad beskrivning av hotellet av Susanne

 

Madelene om Sunny Sanya Family Inn: Hotellet ligger bara ett stenkast från stranden. Ett enkelt hotell med rena, fräscha rum och bra frukostbuffé. Receptionspersonalen pratar bra engelska och här kan man få hjälp att boka utflykter. Mellan hotellet och stranden ligger en stor bussparkering. Den stör inte det minsta men man blir väl medveten om att den finns där. Här kan man även boka utflykter om man inte bor på hotellet. Vill man inte bada i havet kan man betala lite extra för att bada i poolen på grannhotellet. Kostnadsfritt internet finns på rummen och i lobbyn.

 

Anders om Landscape Beach Hotel: Vi trivdes jättebra på hotellet, bra frukost, jättebra pool/barnpool som passade våra barn bättre 60 cm djup.

Aktiviteter/platser

Madelene om Banana boat i Dadonghai:

Vill man åka ut på vattnet utanför bukten så är bananbåt en bra idé. Men vill man däremot få en galen åktur och bli avslängd rekommenderar jag att åka bananbåt någon annanstans. Jag tror inte att de ville blöta ner flytvästarna och tog det därför väldigt lugnt. När vi visade att vi ville svänga saktade de ner och svängde försiktigt fram och tillbaka. Hur gick det då? Ja, flytvästen blev blöt men det var inte tack vare chauffören.

 

Susanne om att cykla och End of the Earth:

Vi hyrde mountainbikes på hotellet, cyklade bort mot The End of The Earth. Jag tyckte det var en jättevacker park, med olika avsnitt/teman. Buskar som var klippta till olika djur, lite regnskog och så förstås de berömda klipporna. Kul att se alla kineser i hawaiiskjortor. Vi blev väldigt uttittade när vi cyklade omkring. Kineserna trodde nog inte vi var riktigt kloka som frivilligt cyklade, när man kan åka motorcykel eller taxi.

 

Johan om fiskebyn:

En trevlig utflykt är att åka till en fiskeby som ligger ca en timmes färd utanför Sanya. Här bor befolkning i byar uppbyggda på pontoner och det är inte så svårt att räkna ut vad de arbetar med, nämligen fiske. Här kan man ta en båttur runt och titta på byarna, gå iland på vägen och titta på de märkvärdiga djuren och fiskarna som fiskas upp. Till lunch äts det med fördel fisk och skaldjur, så färsk att den nästan sprattlar i magen.

 

Madelene om bybesök i Hainans högländer:

Vi startade tidigt på morgonen och åkte ca 2,5 timme utanför Sanya. Här kom vi verkligen ut och fick se det genuina Hainan med vattenbufflar och griskultingar bökandes i dikena. Vi stannade i en by i regnskogen som bebos av Hainans ursprungliga minoritet, Li-folket. Vi gick omkring och upplevde bylivet. Vi blev nog trots allt den största sevärdheten för de kinesiska turisterna som var där, då det nästan aldrig kommer västerlänningar dit.

Och en regnskogspark:

Utflykten fortsatte till en regnskogspark, eller egentligen var det väl i riktiga regnskogen men den var väldigt tillfixad med stenbelagda gångar så det blev lite parkkänsla. Hur som helst var det väldigt mysigt att gå omkring i ren och lummig miljö. Det fanns en hel del ödlor, fiskar och fåglar och vackra fjärilar att titta på efter vägen. En trevlig dag om man tröttnar på att ligga på stranden.

 

Hedda om en snorkeltur som inte blev så lyckad:

Vi blev lite lurade när vi skulle ut på snorkling bland korallerna. Enligt killen som rörde sig fritt på hotellområdet (Landscape Beach Hotel) och som sålde utflykten så skulle vi till en jungfru- ö och han visade fina bilder på exotiska fiskar. Vi åkte bara en liten bit ut ur bukten och ankrade strax utanför stan, korallerna var döda och fiskarna lyste med sin frånvaro, snorkelutrustningen möglig och trasig och läckte in vatten. Synd att vi inte tänkte på att bra betala halva priset för och mer efteråt om vi var nöjda. Man lär sig alltid något nytt!

 

Anders om ett besök i en "Li-by" som inte riktigt var vad de väntat sig:

En dag när det var mulet bestämdes vi oss dock att åka och se minoritetsfolk i en by..! Vi tog taxi ca 40 min vi hade väntat oss att besöka lokalbefolkning i bergsby. När vi kom fram möttes vi av ett uppbyggt Skansen där folk gick omkring i folkdräkter och vi slussades omkring mellan olika stationer. Vi märkte att  det fanns gamla kvinnor som satt och vävde, det bar de ursprungliga tatueringarna i ansiktet och på händer. Vi råkade också gå fel och kom utan för det ordinarie vägnätet då kom vi in på en gatstump med ca 10st hus med där människor från minoritetsfolk bodde på riktigt i ursprungliga hus.  Det var också ganska dyrt att besöka denna turistattraktion . !65 yuan/vuxen även vårt största barn fick betala. Vad kunde vi göra vi hade hyrt taxi som skulle vänta på oss. Det finns inget som upplyste oss om vi skulle behöva betala inträde.

 

Restauranger/mat

Rendez-Vous: De hade en fantastisk buffé på Rendez Vous för 88 Yuan. Det var klart prisvärt och väldigt bra mat. Det fanns en hel del efterrätter också.

Dongjaioyelin. Mycket trevlig restaurang, högljutt och stort precis som kineserna vill ha det när de är på semester. Det går även att få privata rum om man vill ha mer avskildhet. Ena väggen på bottenvåningen pryds av stora akvarier där du själv kan välja vilken fisk/ vilka skaldjur du vill ha tillagat. Skaldjuren är verkligen att rekommendera. Här finns engelsk meny.

Café World, Dadonghai. Här finns riktigt gott kaffe och alla ”frappa-choco-orange-mocca-chinos” man kan tänka sig. De serverar riktigt goda pizzor och en mängd smarriga desserter.

Brazil BBQ. Restaurangkedja som finns på flera platser runtom Dadonghai och Sanya city. Stor buffé med allt man kan tänka sig, både kinesisk och internationell mat. Så fort du har satt dig kommer kocken fram, iförd cowboyhatt, och serverar kött och skaldjur direkt från stora grillspett. Ett tips är att inte ta för mycket från buffén från början då fatet blir fullt av det kocken lägger för dig. Avsluta sedan med deras dignande dessertbord.

 

Berättelser

Susanne om transvestitshow i Sanya:

Vi var på en thailändsk catoy/transvestit show inne i Sanya. Tror knappt jag skrattat så mycket i hela mitt liv. De var egentligen en dålig show, men så himla rolig. Alltså, killarna var jättevackra som kvinnor, helt omöjligt att se de var killar, men själva showen var inget vidare med tanke på dans, sång och sånt. Fast ändå mycket underhållande. Det var en högljudd konferencier som pratade jättemycket mellan numren, mest kinesiska, lite ryska, vi fattade förstås ingenting, men det var kul ändå. Han liksom "stal" showen för thailändarna. Å publiken var de verkligen fart på med handklappror som vi fått. I början var det uppträdande när 2 st bytte ansiktsmasker, det var helt suveränt! Sen var de lite akrobatik, bla med rullskridskor, i slutet, det var också otroligt bra. Och så skulle man förstås fota sig med transvestiterna mot betalning.

 

 

 

 

www.hainan.nu                info@hainan.nu